Lämmityspatteri ei lämpene – auttaisiko puhdistus?

HUOM! Tätä tekstiä lukiessa on syytä huomioida, että minä kirjoittajana myyn C-Flush lämmitysverkoston puhdistuspalvelua. Sillä on saatu puhdistettua ongelmallisia lämmitysverkostoja, joita perinteiset putkiliikkeet eivät ole asiakkaan kertoman mukaan saaneet kuntoon.

ASUKAS
Onko asunnossasi kylmiä pattereita tai onko lämmitysverkosto tukossa? Vinkkaa asiasta minulle niin ratkaistaan ongelmasi. Usein vika johtuu pattereiden sisällä olevasta liasta ja ongelma tuhlaa myös rahaa.

ISÄNNÖITSIJÄ
Valittavatko kiinteistön asukkaat kotiensa kylmyydestä tai toimimattomista pattereista? Minulla on uniikki, tehokas, ympäristöystävällinen, nopea, kotimainen ja turvallinen ratkaisu. Puhdistus toteutetaan verkoston paineella ja ilman kemikaaleja – pelkkää vettä, ilmaa ja suomalainen innovaatio. Patterit pysyvät työnaikana paikoillaan. Työ kestää 1-3 päivää ja tyytyväisiä asiakkaita on paljon. Lopputuloksena puhdas ja tasapainotettu lämmitysverkosto, termostaatin käyttöön opastetut asukkaat sekä kuntoraportti. Ota yhteyttä niin kerron lisää.

Sisällysluettelo:

1. Käytännönläheinen ja lyhyt selitys
2
. Ohjeet lämmityspatterin toimimattomuuden syyn selvittämiseksi
3
. Eri tapoja puhdistaa lämmityspatterit

4. Lämmitysverkoston puhdistuksen hyödyt
5
. Kavitaatiopuhdistuksen työvaiheet

Miksi meidän patterit ei lämmitä kunnolla?! Miten vesikiertoinen lämpöpatteri saadaan lämpimämmäksi? Miksi patteri ei lämpene kunnolla? Patterit ei lämpene. Vesikiertopatteri ei lämpene kunnollaSiis missä vika, kun on vesikiertoinen patterilämmitys, jossa yksi patteri ei lämpiä? On ilmattu kaikki monesti ja tarkistettu paineet, kaikki ok. Kylmä patteri. Milloin tuo hiton patteri lämpenee?! Täällä on kylmä. Patteri tukossa. Mitä tehdä kun vesikiertoinen patteri ei lämpene? Lämpöpatteri ei tahdo lämmetä. Patterit ei lämpene?????”

Näin kuvailevat kirjoittajat netin keskustelupalstoilla tilannettaan. Heitä kaikkia yhdistää sama ongelma – asunnon yksi tai useampi lämmityspatteri ei lämpeä kunnolla.

Monesti ongelmaan auttaa lämmitysverkoston puhdistus, josta kerron tässä kirjoituksessa. Päädyin myymään tässä artikkelissa mainittua kavitaatiopesua tutustuttuani puhdistuslaitteen keksijään. Mikä loistava sattuma – tuote on hyvä ja sille on kysyntää, myyjää ei Turussa ollut ja minä hallitsen sekä teknisen myynnin että energiatekniikan teorian.

Ilmoitathan siis minulle asuntosi lämmitysongelmista asutpa sitten vuokralla tai omassa asunnossasi niin yritän ratkaista ongelmasi. Edustamani puhdistuskeino on edullinen, turvallinen, toimiva, kotimainen, varma ja ekologinen tapa puhdistaa lämmitysverkosto. Puhdistavana aineena käytetään vain vettä ja ilmaa. Innovaatiota parhaimmillaan!

Käytännönläheinen ja lyhyt selitys

Seinään kiinni asennetut metalliset lämmityspatterit lämpeävät, koska sen sisällä virtaa kuumaa nestettä. Kun vain osa pattereista ovat kylmiä, nesteen kierto on häiriintynyt. Syitä tähän voivat olla liasta tukkeutunut lämmitysputkisto tai -patteri, toimimaton termostaatti (nuppi, josta säädetään lämpötilaa) tai ilma putken sisällä.

Ohjeet lämmityspatterien toimimattomuuden syyn selvittämiseksi

Alla olevassa kuvassa on esitetty lämmityspatteriverkosto ja sen tyypillisiä ongelmia. Kuvan alla olevassa listassa on selitetty kuvan ongelmatilanteita.

Lämmitysverkoston ongelmat

Tyypillinen kiinteistön kaukolämmitysjärjestelmä tyypillisine ongelmineen. Pumpun liikuttama vesi lämpenee kaukolämmön lämmönvaihtimessa (7). Lämmönvaihdin vaihtaa lämmön sekoittamatta kaukolämpöverkon ja sisäisen kierron nesteitä keskenään. Kuva www.flush.fi

 1. Patterit toimivat normaalisti. Yläosa on lämmin ja huoneeseen vapautuu lämpöä. Termostaatit ovat esteettömästi kosketuksissa huoneilmaan. Esim. verhot eivät ole termostaatin edessä.
 2. Pattereiden putkissa on ääntäeristävät joustavat putkiyhteet (8). Yhteet päästävät verkostoon happea ympärillä olevasta ilmasta (happidiffuusio) ja verkosto ruostuu pikkuhiljaa. Ruostesakka kertyy näihin ”letkuliittimiin” aiheuttaen tukkeentumisen sähköisen vuorovaikutuksen ansiosta. Sakkaa kertyy myös pattereiden pohjalle. Tämä on hyvin tyypillinen ongelma 80- ja 90- luvun kerros- ja rivitaloissa
 3. Patterin pohjalle on kertynyt rautasakkaa niin paljon, että virtaus estyy.
 4. Termostaattinen patteriventtiili on hyvin ahdas virtausaukoltaan (0.1-5 neliömillimetriä). Venttiiliin ei tarvitse tulla kummoinenkaan roska, kun veden virtaus estyy. Venttiili on siis tukkeutunut ja patteri on kylmä. Tukkeuman syy on verkostoon ajan saatossa ilmaantunut rautasakka tai rakennusvaiheessa/korjausten yhteydessä verkostoon päässeet epäpuhtaudet, kuten hitsausjätteet ja maa-ainekset.
 5. Patterissa on ilmaa. Patteri on vain putkien päästä lämmin ja saattaa pitää lorinaa.
 6. Patterit ovat kylmiä, koska rakennusten välinen maan alla kulkeva ”lämpöjohtokanava” on valmistettu muoviputkista. Muoviputket päästävät happea veteen (happidiffuusio). Hapettunut vesi ruostuttaa verkostoa ja rautasakka kulkeutuu tukkimaan patteriventtiilit, patterit sekä muoviputket. Tämä on hyvin tyypillinen ilmiö mm. rivitaloissa, vaikka olisi käytetty happidiffuusiosuojattua radi-laatuistakin putkea.
 7. Lämmönvaihdin sisältää paljon pieniä väliköitä, jotta lämmönvaihtopinta-ala on saatu suureksi. Lämmönvaihdin on termostaattien jälkeen seuraavaksi ahtain kohta lämmitysverkostossa. Kovettuneet sakkautumat kertyvät vaihtimeen ja laskevat sen hyötysuhdetta. Myös pumpun tuottama virtaus heikentyy eikä vesi kierrä enään hyvin.
 8. Putkissa on joustavat letkuliittimet.
 9. Lämmitys siirretään maanalaista lämpökanavaa pitkin rakennuksesta toiseen.
 10. Tässä on normaali termostaattinen patteriventtiili, jossa on esisäätö. Vesi kiertää mielellään siitä, mistä on lyhin reitti. Esisäädön tarkoitus on tasoittaa veden virtausta. Lähempänä kiertovesipumppua olevat patterit säädetään pienelle, jotta pumpun tuottama paine-ero ja virtaus riittäisi myös kauempiin pattereihin saakka. Esisäädon asetukseen vaikuttaa myös patterin koko ja huoneen tilavuus.
 11. Putkistossa on linjasäätöventtiilit ja sulkuventtiilit. Linjasäätöventtiili on aina paluupuolella. Näillä venttiileillä säädetään kunkin linjan tarvitsema vesimäärä eli virtaus. Yhdessä linjassa saattaa olla kymmeniä pattereita. Linjasäätö saattaa tukkeutua epäpuhtauksista ja patterit eivät lämpene.

Eri tapoja puhdistaa lämmityspatterit

 1. Putkiliike irrottaa patterit
  1. Plussat: Puhdistaa lämmityspatterit, parantaa tehokkuutta, pesu yleensä vedellä ilman kemikaaleja.
  2. Miinukset: Työlästä, kallista ja hidasta. Lämmitysverkoston putkisto jää likaiseksi.
 2. Kemiallinen pesu
  1. Plussat: Puhdistaa lämmityspatterit, ei riko lämmitysverkostoa, parantaa tehokkuutta, puhdistaa koko lämmitysverkoston
  2. Miinukset: Veden sijaan pestään kemikaaleilla, jotka ovat kalliita ja monesti ympäristölle haitallisia. Puhdistus kestää useita viikkoja eikä sitä voida toteuttaa lämmityskauden aikana ilman korvaavan lämmitysjärjestelmän hankintaa.
 3. Kavitaatio-pesu (myymäni ratkaisu)
  1. Plussat: Nopea, toimiva, kustannustehokas, ympäristöystävällinen, voidaan toteuttaa lämmityskauden aikana, kotimainen, ei riko lämmitysverkostoa, puhdistaa koko lämmitysverkoston.
  2. Miinukset: –

 Kavitaatiopuhdistuksen työvaiheet

 1. Kavitaatiopesuri kytketään lämmönjakohuoneessa kiertopumpun tilalle
 2. Pattereiden termostaatit irroitetaan ja säätöruuvit avataan, jotta neste pääsee kiertämään esteettä.
 3. Pesuri käynnistetään ja sitä jatketaan, kunnes paluuvesi on silmin nähden puhdasta.
 4. Termostaatit kytketään takaisin ja patterit ilmataan.
 5. Verkosto tasapainotetaan pattereiden säätöruuveilla.

Linkkejä

Mitä tehdä kun vesikiertoinen patteri ei lämpene? Cleverheating.fi