Näin vältät nettihuijareiden ansat

Kuluttajat käyvät netissä kauppaa erilaisissa ympäristöissä. Facebook-kirpputori tai vaikka Tori.fi tarjoavat hyvän alustan huijareille. Niissä maineen syntyminen on teknisesti mahdotonta, koska kauppakumppanille ei voi antaa julkista palautetta.

Minua ei ole onnistuttu huijaamaan, koska olen noudattanut yksinkertaisia toimintamalleja, joista huijarit eivät sitten yhtään pidä.

Tiedän mistä puhun. Olen perustanut Suomen suurimman paikallisen facebook-kirpputoriryhmän Turun alueen facebook-kirpputorin ja saan pitkälti tiedon kaikista kaupankäyntiin liittyvistä ongelmista – myös huijauksista. Ostan lisäksi kaiken mahdollisen käytettynä (puhelimet, tietokoneet, pyörät, retkeilyvarusteet) pääasiassa Tori.fi:n kautta. Minua ei ole onnistuttu huijaamaan nettikaupoissa, mutta yritetty on.

Huijareita tuntuu olevan kohtuullisesti liikkeellä esim. Tori.fissä. Ei ole syytä panikkiin. On syytä olla tarkkana. Ongelma on suuri ja kohtuullisen helposti vältettävissä. Minua ei ole onnistuttu huijaamaan, koska olen noudattanut yksinkertaisia toimintamalleja, joista huijarit eivät sitten yhtään pidä. Tämän artikkelin tarkoitus on siirtää tämä tietous eteenpäin.

Kuluttajien välisessä nettikaupassa on eräs mieleenkiintoinen piirre. Myyjät eivät lähetä  tuotettaan tuntemattomalle ilman etukäteismaksua, mutta odottavat ostajien ottavan saman riskin samassa tilanteessa. Kokemukseni mukaan kyseessä on yleinen ja kapeakatseinen ajatusmalli. Molemmat hyötyvät kaupasta yhtä paljon ja siksi riskienkin pitäisi jakautua tasan.

Ehdota postiennakkoa (tai muuta samanlaista) ja pyydä myyjää laittamaan siihen merkintä ”Vastaanottaja saa avata paketin ennen maksua”.

Onko minulla syytä luottaa kauppakumppaniini?
Tätä on hyvä kysyä itseltä. Onko meillä yhteisiä tuttuja? Olenko ostanut häneltä aikaisemmin? Minkälaisia arvosteluja hän on saanut muilta henkilöiltä esim. Huuto.net-palvelussa? Tuntemattomaan, jota et ole tavannut tai joka ei ole saanut muilta hyvää palautetta, ei ole syytä luottaa. Erityisesti huijarit loukkaantuvat, jos et luota heihin. Luottavaiset ovat heidän palkanmaksajiaan.

JOS EI OLE SYYTÄ LUOTTAA, TOIMI NÄIN:

 1. Tarkasta tuote aina ennen maksua. Maksun jälkeen valittaminen on monesti vaikeaa.
 2. Älä suostu maksamaan ennen kuin tuote on kädessäsi. Miksi luottaisit myyjään, jos hän ei luota sinuun? Huijari keksii mielellään syitä siihen, miksi sinun kannattaisi maksaa etukäteen.
 3. Ratkaisuja
  • Ehdota postiennakkoa (tai muuta samanlaista) ja pyydä myyjää laittamaan siihen merkintä ”Vastaanottaja saa avata paketin ennen maksua”.
   • Karsii huijarit pois.
   • Voit tarkistaa tuotteen ennen maksamista. Tosin esim polkupyörää tai telttaa ei voi postin tiskillä alkaa kokeilemaan, mutta voit ainakin varmistaa saavasi sovitun tuotteen.
   • Vähentää riskejä huomattavasti. Ei poista kaikkia riskejä. Esim. pienet viat voi olla vaikea huomata lyhyessä ajassa.
   • Jotkut eivät lähetä postiennakolla, koska jos et nouda pakettia, he joutuvat maksamaan postimaksun. Tämä on totta. Se on usein kuitenkin myyntisummaa paljon pienempi. Miksi sinun pitäisi uskaltaa ottaa vielä suurempi riski samassa tilanteessa?
  • TAI Kysy onko myyjällä tili esim. Huuto.netissä, joka olisi saanut palautetta edellisiltä kauppakumppaneilta. Pyydä häntä laittamaan tuote myyntiin huuto.netiin ja osta heti hinnaksi sovittu kauppasumma.
   • Jos myyjä on saanut useita hyviä arvosteluja edellisiltä kauppakumppaneilta, hän harvoin on huijari.
 4. Suuttuuko kauppakumppanisi näistä toimintamalleista? Huijarit suuttuvat tai turhautuvat monesti fiksun ostajan kanssa.

Tarkista tuote ennen kuin maksat
Kirpputorillamme tulee kohtuullisen usein vastaan tilanteita, joissa henkilö ostaa puhelimen kasvotusten kaupungilla ja huomaa kotonaan, ettei se toimikaan. Miten myyjä tai ulkopuolinen sovittelija voi tietää, ettei kauppakumppani tiputtanut puhelinta matkalla kotiin?

Epäiletkö asioivasi huijarin kanssa? Käyttäytyykö kauppakumppanisi epämääräisesti?

 1. Pyydä puhelinnumero ja tarkista onko numero salainen. Huijarit käyttävät usein liittymiä, joiden numero ei ole saatavilla. Myös rehelliset tekevät näin. www.kukasoitti.com tai www.fonecta.com.
 2. Pyydän kuvaa tuotteen kuitista. Sitä ei voi väärinkäyttää, joten miksi myyjä ei lähettäisi?
 3. Koetko olosi painostetuksi tai syyllistetyksi? Huijari haluaa sinun vähättelevän aiheellista huoltasi kauppakumppanin luotettavuudesta.

Kierrätys kannattaa
Kun ostat tavarat käytettyinä, voit säästää luonnonresursseja ja lisätä resurssitehokkuutta. Molemmat näistä ovat elintärkeitä ihmiskunnalle. Kiitos, kun osallistut kierrätykseen. Edellä kertomillani perusperiaatteilla voit ostaa turvallisin mielin. Muista kuunnella vaistojasi. Luota niihin, niin menestyt elämässä.

You may also like...