Näin vältät nettihuijarin ansat

Ehdota myyjälle, että hän lähettää tuotteen sinulle ja maksat sen saatuasi. Jos hän ei luota sinuun ja lähetä tuotteita ennen maksua, miksi luottaisit häneen ja maksaisit ennen lähettämistä?

Voit välttää nettipetokset ja -huijaukset miettimällä onko myyjä tuttu ja toimimalla tuntemattomien kanssa ohjeideni mukaan.

Onko sinulla syytä luottaa kauppakumppaniisi?

Onko teillä yhteisiä tuttuja? Oletko ostanut häneltä aikaisemmin? Minkälaisia arvosteluja hän on saanut muilta henkilöiltä esim. Huuto.net-palvelussa? Tuntemattomaan, jota et ole tavannut tai joka ei ole saanut muilta hyvää palautetta, ei ole syytä luottaa. Erityisesti huijarit loukkaantuvat, jos et luota heihin, sillä sinisilmäiset ovat heidän elinkeinonsa ja loukkaantuminen on moniin tehoava manipulointikeino.

Toimi tuntemattomien myyjien kanssa näin

  1. Tarkasta www.kukasoitti.com tai www.fonecta.fi osoitteista, löytyykö myyjän numeroa sieltä. Huijareiden numerot ovat poikkeuksetta salaisia. Kukasoitti-sivustolle voivat ihmiset lisäksi kommentoida numeroa ja siellä voi olla huijausilmiantoja.
  2. Jos myyjä antaa tilinumeron, googleta se. Eräs poliisin vanha tuttu yritti juuri huijata minua ja googlattuani hänen antamansa tilinumeron tiesin varmaksi, että hän on huijari.
  3. Onko myyjä töissä jossain? Pyydä häntä laittamaan tekstiviestin numerosta, joka on nähtävillä yrityksen sivuilla tai löytyy numerotiedustelusta. Huijarit harvoin ovat työssäkäyviä tai haluavat paljastaa työpaikkaansa.
  4. Kysy onko myyjällä tili esim. Huuto.netissä, joka olisi saanut palautetta edellisiltä kauppakumppaneilta. Pyydä häntä laittamaan tuote myyntiin huuto.netiin ja osta heti hinnaksi sovittu kauppasumma. Tarkista ennen maksua, että myyjä on saanut hyvät arvostelut.
  5. Ellei joku edellisistä onnistunut, älä suostu maksamaan edes postimaksuja ennen kuin tuote on kädessäsi. Huijari keksii mielellään syitä siihen, miksi sinun tarvitsee maksaa etukäteen. Postimaksut ovat yksi huijauksen kohde. Ehdota myyjälle, että hän lähettää tuotteen sinulle ja maksat sen saatuasi. Jos hän ei luota sinuun ja lähetä tuotteita ennen maksua, miksi luottaisit häneen ja maksaisit ennen lähettämistä?
  6. Suuttuuko kauppakumppanisi näistä toimintamalleista? Huijarit suuttuvat tai turhautuvat monesti viisaan ostajan kanssa.

Kuluttajat käyvät netissä kauppaa erilaisissa ympäristöissä. Facebook-kirpputori tai vaikka Tori.fi tarjoavat hyvän alustan petoksia tekevälle huijarille. Niissä maineen syntyminen on teknisesti mahdotonta, koska kauppakumppanille ei voi antaa julkista palautetta.

Minua ei ole onnistuttu huijaamaan, koska olen noudattanut yksinkertaisia toimintamalleja, joista huijarit eivät sitten yhtään pidä.

Tiedän mistä puhun. Olen perustanut Suomen suurimman paikallisen facebook-kirpputoriryhmän Turun alueen facebook-kirpputorin ja saan pitkälti tiedon kaikista kaupankäyntiin liittyvistä ongelmista – myös huijauksista. Ostan lisäksi kaiken mahdollisen käytettynä (puhelimet, tietokoneet, pyörät, retkeilyvarusteet) pääasiassa Tori.fi:n kautta. Minua ei ole onnistuttu huijaamaan nettikaupoissa, mutta yritetty on.

Huijareita tuntuu olevan kohtuullisesti liikkeellä esim. Tori.fissä. Ei ole syytä panikkiin – on syytä olla huolellinen ja ehdoton tietyissä asioissa. Ongelma on suuri ja kohtuullisen helposti vältettävissä. Minua ei ole onnistuttu huijaamaan, koska olen noudattanut yksinkertaisia toimintamalleja, joista nettihuijari ei yhtään pidä.

Kuluttajien välisessä nettikaupassa on eräs mieleenkiintoinen piirre. Myyjät eivät lähetä  tuotettaan tuntemattomalle ilman etukäteismaksua, mutta odottavat ostajien ottavan saman riskin samassa tilanteessa. Molemmat hyötyvät kaupasta yhtä paljon ja siksi riskienkin pitäisi jakautua tasan.

Tarkista tuote ennen kuin maksat

Kirpputorillamme tulee kohtuullisen usein vastaan tilanteita, joissa henkilö ostaa puhelimen kasvotusten kaupungilla ja huomaa kotonaan, ettei se toimikaan. Miten myyjä tai ulkopuolinen sovittelija voi tietää, ettei kauppakumppani tiputtanut puhelinta matkalla kotiin?

Kierrätys kannattaa

Kun ostat tavarat käytettyinä, voit säästää luonnonresursseja ja lisätä resurssitehokkuutta. Molemmat näistä ovat elintärkeitä ihmiskunnalle. Kiitos, kun osallistut kierrätykseen. Edellä kertomillani perusperiaatteilla voit ostaa turvallisin mielin. Muista kuunnella vaistojasi. Luota niihin, niin menestyt elämässä.

You may also like...