Energiatodistus sekä energia-avustuslaskelmat | Jyväskylä ja Muurame

Olen FISE-pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Minulta saat lain vaatimukset täyttävän todistuksen nopeasti, palvelevasti ja edullisesti. Hinnat alkaen 199 €. Ota yhteyttä.

”Energiatodistus tulee esittää uudisrakennukselle rakennuslupaa haettaessa sekä olemassa olevalle rakennukselle myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.Motiva.fi

Ara energia-avustus 2020

Luopumassa öljystä? Lue uudesta avustuksesta, johon ei välttämättä tarvita maksullisia avustuslaskelmia >> www.ely-keskus.fi/web/ely/avustus-oljylammityksesta-luopumiseksi

Saat minulta Jyväskylän alueella 2020 energia-avustukseen liittyvän laskelman rakentamisvuoden E-luvusta sekä laskelman korjausten vaikutuksesta E-lukuun. Soita 040 706 9668 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen toimisto(at)erkkakulmala.info.

Energia-avustus -laskelmien kulku

 1. Asiakas selvittää, mitä remontteja rakennukseen on tehty valmistumisen jälkeen.
 2. Tulen paikan päälle kartoittamaan lähtötiedot (lakisääteinen).
 3. Asiakas päättää, mitä remontteja hän tekee ja valitsee siihen laitteet.
 4. Teen laskelmat avustus-hakemukseen.
 5. Asiakkaalle lähetetään laskun ensimmäinen osa.
 6. Asiakas toteuttaa remontit.
 7. Tulen paikan päälle tarkastamaan remontin (lakisääteinen) ja teen rakennuksesta energiatodistuksen.
 8. Asiakkaalle lähetetään energiatodistus sekä laskun toinen osa.
 9. Asiakas toimittaa ARA:lle todistuksen ja hakee avustuksen maksua.

Milloin saan energia-avustusta?

Tätä kysytään minulta usein. Kuluttajalle tilanne voi olla haastava, koska ilman asiantuntijalle maksamista on vaikea saada käsitystä siitä, haluaako avustusta edes hakea.

Ennen laskentaa ja rakennukseen tutustumista vastausta on vaikea antaa. Osviittaa saa tutustumalla energia-avustuksen laskentaohjeen esimerkkitapauksiin. Käytännössä talon laskennallisen ja painotetun (öljy 1,0, sähkö 1,2, uusiutuvat 0,5) ostoenergiankulutuksen pitäisi olla remontin jälkeen 44 % pienempi. Eli jos talo ennen kulutti 100 kWh/lämmitetty neliö, remontin jälkeen sen pitäisi kuluttaa 56 kWh. Lisätietoa saa henkilöasiakkaiden energia-avustuksen ohjeistuksesta.

CASE: Maalämpö ei riittänyt energia-avustuksen saamiseksi

Lähes kaikki asiakkaideni lämpöpumppu-remontit ovat täyttäneet avustuskelpoisuuden. Asiakkaani pyysi minulta laskelmia energia-avustukseen liittyen. Hän oli vaihtamassa öljylämmitystä maalämpöön. 50-luvun rintamamiestaloon oli asennettu alkuperäisten pönttöuunien tilalle öljylämmitys 70-luvulla. Koska 2020 vuoden energia-avustuksessa remonttia verrataan rakennuksen alkuperäiseen tilanteeseen, maalämmön energiatehokkuutta verrataan tässä tilanteessa puulämmitykseen, vaikka se korvaisi öljylämmityksen. Näin ollen 20 000 euron investointi maalämpöön ei riittänyt avustuksen saamiseksi. Onneksi 2020 syyskuusta lähtien avautuu uusi avustus, jossa tällaista ongelmaa ei ole. Lue tästä lisää täältä >> https://www.ely-keskus.fi/web/ely/avustus-oljylammityksesta-luopumiseksi

Energiatodistus

Energiatodistuksen laadinta tapahtuu?

 1. Sovitaan aika, jolloin tulen käymään rakennuksella, jolle todistus tehdään. Käynti on lain velvoittama, kestää 1-2 tuntia ja sen tarkoitus on tarvittavien lähtötietojen hankinta.
 2. Hoidan myös tarvittavan yhteydenpidon viranomaisten kanssa.
 3. 1-5 arkipäivän kuluttua käynnistä toimitan energiatodistuksen sähköpostilla.
 4. Laskutus tapahtuu sähköpostilla tai kirjeitse ja maksuaika on 14 päivää todistuksen toimituksesta.

Hinta

Esim. enintään 15 km Turusta tai Jyväskylästä sijaitsevalle 120m2 omakotitalolle energiatodistus maksaa 199 € (sis.alv.). Ei turhia kuluja. Hintaa voivat nostaa suuri pinta-ala, kaukaisempi etäisyys tai monimutkaiset rakenteet. Otathan yhteyttä.

Yleistä

Olen koulutukseltani energiatekniikan insinööri ja pätevöitynyt rivi-, kerros- sekä omakotitalojen energiatodistusten laatija. Teen energiatodistuksia noin 80 km säteeltä Turusta ja Jyväskylästä: Muurame, Raisio, Rusko, Kaarina, Lieto, Paimio, Salo, Masku, Naantali, Kustavi, Marttila, Koski Tl, Pöytyä, Vahto, Aura, Korpilahti, Jämsä, Keuruu, Petäjävesi, Tikkakoski, Äänekoski, Hankasalmi, Toivakka, Leivonmäki, Joutsa, Kangasniemi, Multia, Saarijärvi, Konginkangas, Pieksämäki ja Suonenjoki.

Energiatodistuksessa hyödyllistä tietoa asunnon vuokraajalle

Hyvin laadittu energiatodistus antaa hyödyllistä tietoa netistä asuntoa hakevalle. Tämän hyödyn saamiseksi täytyy lukijan tuntea jonkun verran talotekniikan päälle. Sitä ennen energiatodistukset on kuitenkin saatava nettiin ilmoitusten yhteyteen.

Onko energiatodistus turhaa byrokratiaa?

Osa ihmisistä pitää energiatodistusta turhakkeena, mutta on pakotettu hankkimaan sellaisen. Nämä tilanteet ovat harmillisia. Saako todistuksen maksajarahoilleen vastinetta? Ei mielestäni, koska todistuksesta hyötyy vain asunnon tulevat omistajat tai käyttäjät. Energiatodistuksen avulla vuokralaisen on mahdollista arvioida asumiskustannuksia. Uuden kodin ostaja voi arvioida tulevan kotinsa asumiskustannuksia, mutta lisäksi myös saada tietoa energiaremontin tarpeista. Energiatodistuksesta näkee, miten asunnon energiankulutus jakautuu. Myyjä maksaa todistuksen, koska se on oltava tehtynä jo myynnin alkumetreillä, jolloin ostaja ei ole vielä tiedossa.

Jos energiatodistus ei kiinnosta tulevia ostajia tai vuokraajia, se on täysin turha. Yhteiskunta on iso järjestelmä, joka on vaikea saada toimimaan joka tilanteessa optimaalisella tavalla.

Minulla ei ole kiinnostusta tehdä töitä vain rahasta. Tämän vuoksi aion ottaa puolueettomasti selvää tästä asiasta ja kirjoittaa aiheesta, kun saan enemmän kokemusta energiatodistuksesta. Minua kiinnostaa myös energiatodistuksen ja perinnerakentamisen välinen yhteys. Millaisen arvosanan saa vanha kunnon hirsitalo? Näihin kysymyksiin haluan myöhemmin urallani palata.

Jos sinulla on hyvä mielipide asiaan liittyen, jaathan sen kanssani. Mielipiteesi on arvokas.

Perustuuko energiatodistus toteutuneeseen kulutukseen?

Ei perustu.

Energiatodistus perustuu talon teknisten ominaisuuksien, ympäristön ja rakennusvuoden perusteella laskettuun kulutukseen. Talouselämän artikkeli Energiatodistus herättää raivoa tarttuu ensimmäisessä lauseessaan tähän piirteeseen. Jotta energiatodistus olisi käyttökelpoinen, sen on otettava huomioon se tosiasia, että eri ihmisillä on erilaiset elintavat. Toinen tarvitsee esimerkiksi talvella sisälämpötilaksi +24 °C astetta ja toiselle riittää +17 °C. Monissa energiasäästöohjeissa sanotaan, että ”laskemalla huoneen sisälämpötilaa yhdellä asteella saat noin 5 prosentin säästön lämmityskuluihin” lähde. Ero +24 ja +17 asteen välillä on siis suuri.

Kuluttajalaitteista tutut energiatodistukset perustuvat keskiarvoon, eivät yksittäisten kuluttajien käyttöön. Se, kuinka paljon edellinen asukas on kuluttanut energia on hyvä tietää. Jos haluaa tehdä toteutuneesta energiankulutuksesta päätelmiä, on tiedettävä edellisen asukkaan elintavoista, kuten lämpimän veden kulutuksesta, ilmanvaihdon määräästä, huonelämpötilasta tai vaikkapa kuinka paljon takkaa on poltettu.

Lisätietoa energiatodistuksesta: http://energiatodistus.motiva.fi/mika-on-energiatodistus/