Näin vältät nettihuijarin ansat

Ehdota myyjälle, että hän lähettää tuotteen sinulle ja maksat sen saatuasi. Jos hän ei luota sinuun ja lähetä tuotteita ennen maksua, miksi luottaisit häneen ja maksaisit ennen lähettämistä?

Voit välttää nettipetokset ja -huijaukset miettimällä onko myyjä tuttu ja toimimalla tuntemattomien kanssa ohjeideni mukaan.

Onko sinulla syytä luottaa kauppakumppaniisi?

Onko teillä yhteisiä tuttuja? Oletko ostanut häneltä aikaisemmin? Minkälaisia arvosteluja hän on saanut muilta henkilöiltä esim. Huuto.net-palvelussa? Tuntemattomaan, jota et ole tavannut tai joka ei ole saanut muilta hyvää palautetta, ei ole syytä luottaa. Erityisesti huijarit loukkaantuvat, jos et luota heihin, sillä sinisilmäiset ovat heidän elinkeinonsa ja loukkaantuminen on moniin tehoava manipulointikeino.

Toimi tuntemattomien myyjien kanssa näin

  1. Tarkasta www.kukasoitti.com tai www.fonecta.fi osoitteista, löytyykö myyjän numeroa sieltä. Huijareiden numerot ovat poikkeuksetta salaisia. Kukasoitti-sivustolle voivat ihmiset lisäksi kommentoida numeroa ja siellä voi olla huijausilmiantoja. Myös rehellisen myyjän numero voi olla salainen.
  2. Jos myyjä antaa tilinumeron, googleta se. Eräs poliisin vanha tuttu yritti juuri huijata minua ja googlattuani hänen antamansa tilinumeron tiesin varmaksi, että hän on huijari.
  3. Mobilepayssa jokainen voi päättää oman nimensä, joten siihen ei voi luottaa.
  4. Onko myyjä töissä tai opiskelijana jossain? Pyydä häntä laittamaan tekstiviestin numerosta, joka on nähtävillä virallisilla nettisivuilla tai löytyy numerotiedustelusta. Huijarit harvoin ovat työssäkäyviä tai haluavat paljastaa työpaikkaansa. Toisaalta eräs huijari antoi työpaikkansa nimen, mutta kyselyni osoitti, ettei kaveri ollut siellä töissä. Robotti-imurini myyjä ei halunnut antaa työsähköpostiaan, mutta antoi nimensä. Löysin netistä samannimisen melko korkean tason virkahenkilön ja lähetin sähköpostia hänen työosoitteeseensa. Myyjä tiesi, mitä olin lähettänyt, joten uskalsin lähettää rahat ja sain imurin.
  5. Kuva myyjän henkilökortista ei turvaa sinua, koska miten voit olla varma, että myyjä on lähetti kuvan omasta henkilökortistaan? Lisäksi monet huijarit ovat poliisin vanhoja tuttuja etkä saa välttämättä rahojasi koskaan takaisin, vaikka hän jäisi kiinni. Toisaalta viimeisen iPhoneni myyjä oli urheilija ja laittoi kuvan itsestään myytävän puhelimen kanssa, jossa olevaan lappuun oli kirjoitettu minun nimeni. Myyjän kuva täsmäsi saman nimiseen urheilijaan, joka löytyi netistä, joten uskalsin lähettää rahat ja sain puhelimen.
  6. Kysy onko myyjällä tili esim. Huuto.netissä, joka olisi saanut myyjänä positiivista palautetta. Pyydä häntä laittamaan tuote myyntiin huuto.netiin ja osta heti hinnaksi sovittu kauppasumma. Eräällä henkilöllä oli Huuto.netissä arvosteluita, mutta vain ostajana. Siksi en luottanut tähän.
  7. Ellei joku edellisistä onnistunut, älä suostu maksamaan edes postimaksuja ennen kuin tuote on kädessäsi. Postiennakko ei auta sinua, koska pakettia ei saa avata ennen maksua. Tämä lukee Postin sivuilla, mutta jotkut huijarit kovasti väittävät muuta. Postimaksut ovat yksi huijauksen kohde. Ehdota myyjälle, että hän lähettää tuotteen sinulle ja maksat sen saatuasi. Jos hän ei luota sinuun ja lähetä tuotteita ennen maksua, miksi luottaisit häneen ja maksaisit ennen lähettämistä?
  8. Suuttuuko kauppakumppanisi näistä toimintamalleista? Huijarit suuttuvat tai turhautuvat monesti viisaan ostajan kanssa.

Kuluttajat käyvät netissä kauppaa erilaisissa ympäristöissä. Facebook-kirpputori tai vaikka Tori.fi tarjoavat hyvän alustan petoksia tekevälle huijarille. Niissä maineen syntyminen on teknisesti mahdotonta, koska kauppakumppanille ei voi antaa julkista palautetta.

Minua ei ole onnistuttu huijaamaan, koska olen noudattanut yksinkertaisia toimintamalleja, joista huijarit eivät sitten yhtään pidä.

Tiedän mistä puhun. Olen perustanut Suomen suurimman paikallisen facebook-kirpputoriryhmän Turun alueen facebook-kirpputorin ja saanut tiedon monista kaupankäyntiin liittyvistä ongelmista – myös huijauksista. Ostan lisäksi kaiken mahdollisen käytettynä (puhelimet, tietokoneet, pyörät, retkeilyvarusteet) pääasiassa Tori.fi:n kautta. Minua ei ole onnistuttu huijaamaan nettikaupoissa, mutta yritetty on, sillä huijareita on Torissa erittäin runsaasti. On siis syytä olla huolellinen ja ehdoton tietyissä asioissa. Ongelma on suuri ja kohtuullisen helposti vältettävissä. Minua ei ole onnistuttu huijaamaan, koska olen noudattanut yksinkertaisia toimintamalleja.

Kuluttajien välisessä nettikaupassa on eräs mieleenkiintoinen piirre. Myyjät eivät lähetä  tuotettaan tuntemattomalle ilman etukäteismaksua, mutta odottavat ostajien ottavan saman riskin samassa tilanteessa. Molemmat hyötyvät kaupasta yhtä paljon ja siksi riskienkin pitäisi jakautua tasan.

Kierrätys kannattaa

Kun ostat tavarat käytettyinä, voit säästää luonnonresursseja ja lisätä resurssitehokkuutta. Molemmat näistä ovat elintärkeitä ihmiskunnalle. Kiitos, kun osallistut kierrätykseen. Edellä kertomillani perusperiaatteilla voit ostaa turvallisin mielin. Muista kuunnella vaistojasi. Luota niihin, niin menestyt elämässä.

You may also like...