Näin viilennät asuntosi edullisesti ja ekologisesti ilman lisälaitteita.

Meillä on ilman viilennyslaitteita sisällä +22,8 °C lämmintä ja ulkomittari näyttää +27 °C. Mukavan viileä täällä ja vieläpä ilman ylimääräisiä laitteita tai energiankulutusta.

Näin voit säkin saada asuntosi viileäksi:

1) Sulje koneellinen ilmanvaihto kesäksi tai ainakin kesäöiksi. Varmistathan kuitenkin, ettei ilmanvaihdon sulkeminen aiheuta asunnossasi sisäilmaongelmaa.

2) Avaa tuuletusikkunat

3) Pidä tuuletusikkunat täysin auki ja pidä ne päivisin niin vähän auki, että vielä kuitenkin riittää ilmaa hengitettäväksi.

4) Jos pidät koneellisen ilmanvaihdon kiinni, pidä huoli, että suihku ja vessan ovet ovat auki, jotta kosteus pääsee haihtumaan niistä.

5) Pidä kaihtimet auki yöllä ja kiinni auringon paistaessa ikkunaan. Auringonpaisteen saa ilmeisesti blokkattua parhaiten niin, että kaihtimet pitää sellaisessa asennossa, että asunnon sisältä näkee maan, mutta ei taivasta, eli kaihtimet ovat sisältä katsoa alaviistossa. Kaihtimien tarvitsee olla kiinni ainakin sen verran, ettei suora auringonpaiste pääse sisälle.

6) Jos sulla ei ole kaihtimia, asunto on tuskaisen kuuma ja ikkunoihin pääsee auringonvalo paistamaan, voit käyttää ensiapupakkauksissa olevia hätäpeitteitä. Ne saa ne heijastaa auringon lämmön tehokkaasti pois ja saa teipattua ikkunaan kiinni muutamasta. Testasin tätä tänä kesänä ja ohut lämpöpeitteellä peitetty ikkuna oli viileämpi, kuin kaihtimilla peitetty. Kiinnitin hätäpeitteen kiinni kulmista ja sivujen keskeltä.

Lisävinkkejä

1) Lämminvesivaraaja lämmittää sisätilaa huomattavasti enemmän, kun siellä on + 80°C vettä verrattuna siihen, että siellä olisi +30°C vettä. Legionella bakteeri vaaran vuoksi lämminvesivaraajan lämpötilaa voi nostaa esim. kerran viikossa 60°C:seen muutamaksi tunniksi. En tarkalleen tiedä, kuinka usein pitäisi lämpötilaa nostaa, joten kannattaa tarkistaa tämä itse. Joissain varaajissa on automaattinen anti-legionella toiminto.

2) Kun kokkaat, pidä ilmanvaihto kovalla, jos liesituulettimen ilma menee suoraan ulos. Näin lieden lämpö ei jää asuntoon.

3) Lämpimät suihkut lämmittävät asuntoa huomattavasti.

You may also like...