Parempi kuin laastari

JULKAISTU 30.5.2022

Käytän haavojen hoitoon kaupan ja apteekkien laastareita vain, jos parempaa ei ole tarjolla. Haluan haavojen hoitojen olevan helppoa, edullista, ympäristöystävällistä ja nopeaa. Helppous tarkoittaa sitä, että laastari pysyy kiinni tarvittaessa vaikka päiviä. Se pysyy kiinni, vaikka repisin sen muutamia kertoja irti tarkastaakseni sekä puhdistaakseni haavan ja laitan sen takaisin kiinni. Se pysyy kiinni, vaikka kävisin suihkussa tai pesisin kädet. Itse en vaihda omatekoista laastariani suihkun tai käsien pesun jälkeen, koska en ole nähnyt siihen tarvetta. Joskus haava tulee jalanpohjaan, jossa laastarit eivät oikein pysy. Nopeus taas tarkoittaa sitä, että haavan paranemisen nopeus hämmästyttää joka kerta. Uutta ihoa kasvaa niin kuin siihen olisi käytettyä futuristisia haavanparannus-laitteita. Karkeasti arvioiden haavat paranevat kolminkertaisella nopeudella. Normaalilaastarit myös repivät uuden ihon monesti mukanaan, kun sen irrottaa. Minun sovellutuksessani voit itse päättää, haluatko poistaa uuden ihon haavan päältä vai et. Sovellutukseni ei ole täysin ympäristöystävällinen, koska kirurginen ihoteippi taitaa olla fossiilisia materiaaleja. Toisaalta se säästää laastareihin nähden moninkertaisen määrän pakkausmateriaaleja, koska yksi kirurgisen teipin rulla kestää vuosia. Tähän perustuu myös sovellutukseni edullisuus. Micropore teippirulla maksaa muutaman euron ja voi kestää pidempään, kuin 20 laastaripakettia.

Näihin tavoitteisin en ole päässyt normaaleilla laastareilla ja siksi olen kehitellyt oman sovellutuksen haavojen hoitoon. En ole lääkäri, joten en voi taata ohjeideni turvallisuutta, vaikka ne itselläni ovatkin aina toimineet.

Mitä tarvitset?

 • Micropore kirugista teippiä apteekista. Kannattaa ottaa molempia leveyksiä.
 • Pihkavoidetta. Itse ole tehnyt sitä kuusenpihkasta, auringonkukkaöljystä ja mehiläisvahasta. Kerralla saa tehtyä helposti monen vuoden tarpeet. Pihkavoidetta voi ostaa myös apteekeista, mutta niistä minulla ei ole kokemusta.
 • Elintarvikemuovia esim. vihannesten pakkauksista. Parasta on sellainen jämäkkä ja rapiseva muovi, jota on esimerkiksi paprikoissa ja munakoisoissa. Muovia ei kulu paljoa, joten yhden munakoison pakkausmuovi riittää pariksi vuodeksi 🙂

Miten käytän niitä?

 1. HUOM! Kannattaa lukea tämän artikkelin lisäksi myös muita haavanhoitoon liittyviä artikkeleita tästä tai tästä
 2. Puhdistan haavan vedellä ja tarvittaessa myös haavanpuhdistusaineella
 3. Jos haava vuotaa verta tai kyseessä on viiltohaava, laitan ihoteipin sen päälle ilman muovia.
  • Teippiä voi laittaa kaksikin kerrosta. Teippi pitää veren melko hyvin.
  • Viiltohaava paranee nopeasti, kun teipin kiinnittää ensin toiselle puolelle viiltoa ja sitten samalla hieman haavan yli vetäen kiinnittää teipin haavan toiselle puolelle. Näin teippi puristaa haavan kiinni.
 4. Kun verenvuoto on tyrehtynyt, leikkaan hieman haavaa isomman palasen haavanpuhdistusaineella puhdistettua elintarvikemuovia
 5. Levitän muovin palan toiselle puolelle pihkavoidetta pienen kerroksen
 6. Painan muovin palasen haavaan, niin että pihkavoide koskettaa haavaan.
  • Muovi pysyy iholla melko hyvin pihkavoiteen ansiosta, mikä helpottaa seuraavia vaiheita.
  • Muovin tarkoitus on pitää haava kosteana, mikä kokemukseni mukaan nopeuttaa haavan paranemista.
 7. Laitan päälle kirurgista teippiä.
  • Jos haava on nivelen kohdalla, laitan koukistan niveltä ja laitan teipin vasta sitten.
  • Joskus ihoteippi repeää ajanmyötä muovin reunoilta. Siihen auttaa, kun laittaa ihoteippiä näihin kohtiin kaksi kerrosta.
 8. Seuraavana päivänä avaan teippauksen ja tarkistan haavan.
  • Jos haavaa ympäröivä iho on väriltään vaaleanpunainen, hieno juttu.
  • Haava märkii monesti ensimmäisinä päivinä ja on väriltään kellertävää. On pyyhkinyt märkää pois vessapaperilla muovista, laittanut muoviin lisää pihkavoidetta ja kiinnittänyt teipin takaisin ihoon.
  • En ole pyyhkinyt haavaa juuri, koska en halua poistaa uutta kasvanutta ihoa, joka lähtee aluksi todella herkästi pois.
  • Jos haluat pelata varman päälle niin uusi teippi ja muovi joka päivä. Itse olen käyttänyt 2-3 päivää samaa teippiä ja muovia, koska olen laiska eikä haavat ole koskaan tulehtuneet.
 9. En ole vaihtanut laastaria suihkun tai käsienpesun jälkeen, koska siihen ei ole tuntunut olevan tarvetta.
 10. Jatkan tätä, kunnes haava on kokonaan parantunut.

Laita palautetta, miten tämä toimi sinulla tai jos ohjeissani on jotain pahasti vialla. Päivitän niitä mielelläni.

[contact-form-7 id=”504″ title=”Yhteydenotto ilman turvakysymystä”]

You may also like...