Valmista linssi-tempe helposti itse

Valmista härkäpapu-tempeä

Tempe maistuu uskomattoman hyvältä ja on sopii myös niille, joille palkokasvit tuottavat vatsavaivoja. Itse tykkään eniten härkäpapu-tempestä, koska härkäpavun kuorista tulee hieno maku. Tempeen tulee vahva umaamin maku.

Olen laiska. Siksi haluan tehdä kaiken helposti ja mahdollisimman vähällä työllä. Tämän vuoksi olen muokannut netin tempe-ohjeita. Teen itse pääosin tempeni härkäpavuista, koska vegaaninen lähiruoka kuuluu vastuulliseen elämään. Linssi-tempestä on kuitenkin helppo aloittaa, koska tempen sieni pääsee sen kuoresta läpi, mutta härkäpavun kuoresta se ei pääse. Tämän vuoksi härkäpavut on idätettävä, jotta kuoreen tulee reikä. Olen tehnyt lukuisat onnistuneet härkäpapu-tempet idätetyistä kuorimattomista härkäpavuista.

Ohje

Tempen valmistukseen tarvitset:

 • 6 kpl 0,5 litran uudelleen suljettavia pusseja
 • 1 kg vihreitä linssejä
 • 0,6 dl väkiviinietikkaa
 • Nuppineulan tai muun terävän esineen
 • Uunin, jossa valo
 • 2 kpl leivinpaperi-arkkia
 • 2 kpl uunipeltiä
 • 1 kpl uunin ritilä
Härkäpapu-tempe kypsymässä. Papujen välit eivät ole vielä kokonaan valkoiset.

 1. Tarvitset ohjeen tekemiseen tempe-jauhetta, jota saa tilattua esim. täältä. 25 grammaa riittää jopa 100 kiloon valmista tempeä.
 2. Ota 1 kilo vihreitä linssejä ja lisää 3 litraa vettä
 3. Lisää vielä 0,6 dl väkiviinietikkaa ja jätä likoamaan muutamaksi tunniksi.
 4. Keitä linssit puolikypsiksi, jolloin linssi hajoaa kädessä, mutta on vähän rapsakka vielä. Oikeasta kypsyysasteesta ei ole tarvetta stressata.
 5. Tässä välissä voi ottaa 6 kpl 0,5 litran uudelleensuljettavia muovipusseja ja tehdä niihin 1 cm välein neulalla reikiä. Näin tempe saa tarvitsemansa ilmaa. (Pussit voi pestynä käyttää moneen kertaan.)
 6. Laita uuniin valo päälle. Jos uunissa on kaksi lamppua, ota toinen pois päältä irroittamalla poltin. Näin uuniin saadaan tarvittu +30 °C lämpötila. Kahdella valolla lämpö nousee liikaa.
 7. Kaada vesi pois ja laita linssit kahdelle uuninpellille leivinpaperin päälle jäähtymään. Kääntele pari kertaa niin, että linssit tulisivat mahdollisimman kuiviksi. Pinta saisi olla nahkea, mutta ei märkä tai kuiva.
 8. Kun linssit on huoneenlämpöisiä tai ainakin alle +40 °C, laita ne takaisin kattilaan ja sekoita 1 ml tempe-jauhetta. Sekoita sitten 1 minuutti. Jos kosteutta on paljon, voit sekoittaa mukaan vähän jauhoja. Olen koittanut ainakin tattarijauhoja ja lopputulos tuntui olevan parempi.
 9. Avaa muovipussit pöydälle. Täytä neljään 2/3 pussia ja loppuihin kahteen loput. Ainakaan omalle uuninritilälle ei mahdu kuin 4 täyttä 0,5 litran pussia ja 2 puoliksi täytettyä. Tempe olisi hyvä olla noin 3 cm paksuinen.
 10. Laita pussit ritilälle uuniin. Vältä laittamasta niitä ihan valon lähelle, koska siinä on liian lämmin. Laita kangas tai patalappu uuninoven väliin, jotta ovi on 1-3 cm auki ja sieltä pääsee ilma vähän ulos.
 11. Kun tempeissä näkyy valkoista sienirihmastoa, voit nostaa ne pöydälle.
 12. Laita tempet jääkaappiin tai pakastimeen, kun papujen välit ovat täyttyneet kokonaan valkoisella rihmastolla ja pussin sisältö tuntuu suht jämäkältä palikalta 🙂 Tuoksu on hiivamainen ja vähän ammoniakkiakin voi olla.
 13. Jos alkaa tulemaan mustaa, se on tempen itiöitä ja kypsyminen on mennyt liian pitkälle. Mustuneen voi syödä tai kuivattaa (alle +40 °C lämmössä) ja jauhaa siemeneksi seuraaville tempe-eriin. Laita omaa jauhetta 10-kertainen määrä. Omalla jauheella kypsyminen kestää vähän pidempään.
 14. Jos tempessä on limaa ja se haisee pahalta, heitä se pois ja koita uusiksi. Ehkä linssit olivat liian kosteita? Itse olen onnistunut joka kerta.

Tempen voit valmistaa ainakin pilkottuna paistamalla tai keittämällä. Olen tykännyt soseuttaa keitetyn tempen. Mausteina käytän suolaa, korianteria, mustapippuria, savupaprikaa ja muuta. Mausta oman maun mukaan. Täyteen pussilliseen tempeä laitan 1 tl hienoa suolaa. Tempen valmistuksesta tulee vahva tuoksu varsinkin paitaessa. Huolehdi siis tuuletuksesta 🙂

Miten meni? Laitahan minulle palautetta ohjeestani.

You may also like...