Vuokravälitys ja vuokra-asunnot Porissa

Olen väliaikaisesti asumassa Porissa ja jaan tässä artikkelissa omia kokemuksiani Porin vuokravälitystoimistoista ja vuokra-asunnoista. Tätä artikkelia kirjoittaessa Porissa tuntui olevan vuokralaisten markkinat ja asunnot.oikotie.fi ja vuokraovi.com palveluiden perusteella tietyt asunnot olivat aika kauankin vuokralla.

Itselläni on kokemusta vasta vuokra-asuntoja välittävästä Vuokralukaalista. Tämän perusteella suosittelen niin vuokralaisia kuin vuokranantajiakin välttämään tätä toimijaa, koska sen toiminnassa näkyy välinpitämättömyys, ammattitaidon puute ja tietynlainen sekavuus. Hätäisten esittelyjen ja vuokrasopimuksen tekemisestä veloitetaan 1,24 kuukauden vuokra. Tuntuu, etteivät vuokranantajat saa Vuokralukaalista rahoilleen kovinkaan hyvää vastinetta. Toiminnan huono laatu näkyy vuokrantajalle myös niin, että huolimattomasti esitelty asunto lisää myöhempien riitojen riskiä, joka on vuokranantajalle inhottava päänvaiva.

Seuraavaksi käyn läpi muutamia asioita, joista en ole nähnyt läpikäytävän muissa vuokravälitystä käsittelevissä artikkeleissa.

Vuokralaisen muistilista

  1. Tarkista asunto kunnolla, kun käyt katsomassa sitä. Muista, että osa asunnon pinnoista voi olla nykyisen asukkaan tavaroiden ja huonekalujen peittämiä. Tarkista myös kaapit kunnolla erityisesti niistä paikoista, jossa on vesipisteet. On myös perusteltua nauhoittaa vuokraesittely. Sinun ei tarvitse pyytää nauhoittamiseen lupaa, jos nauhoitat vain keskustelua, jossa olet osallisena.

    Minulle kävi huonosti Vuokralukaalin esittelemässä asunnossa. Asunto oli pääosin siistissä kunnossa, mutta toisaalta myös todella huonossa kunnossa. Esittelijä ei mainittu monista epäkohdista, kuten kylpyhuoneen kosteusvaurioisesta kaapista. Ne paljastuivat vasta muuttaessa, kun asunto oli tyhjennetty edellisen asukkaan irtaimistosta. Näissä tilanteissa vuokralaisen oikeusturva on huono, koska riitatilanteissa oikeutta saa lopulta vain oikeusteitse, joka on vuokralaiselle taloudellinen riski. Myöskin lahoava ja katosta vuotava piharakennus esiteltiin polttopuiden säilytyspaikkana ja vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen asialle oli vaikea tehdä mitään.

  2. Puhu vuokranantajan kanssa ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista. Kun muutat asuntoon, et enää monesti asioi vuokravälitystoimiston vaan vuokranantajan kanssa. Silloin on tärkeää, että yhteistyö sujuu kunnolla. Kaikki vuokranantajat eivät välitä vuokralaistensa edusta ja pyrkivät asuntoa vuokraamalla vain maksimoimaan sijoitusasuntonsa tuoton. Koita varmistaa, että vuokranantaja on luotettava ja inhimillinen. Jos hän esimerkiksi ei palauttaisi vuokravakuutta, joutuisit hakemaan oikeutta oikeusteitse, joka on jälleen taloudellinen riski. On myös ikävää, jos vuokranantaja ei pidä huolta asunnon kunnosta eikä korjaa esimerkiksi käytössä kuluneita pintoja.

Vuokranantajan muistilista

  1. Tutustu vuokralaiseen ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokravälitystoimiston palvelut loppuvat monesti vuokrasopimuksen kirjoittamiseen ja silloin on tärkeää, että vuokralaisen kanssa hommat hoituvat mukavasti.

  2. Vältä riidat pitämällä huoli, että vuokranvälitystoimisto esittelee asuntosi kunnolla. Esittelytilanteessa tulisi mainita myös niistä asioista ja epäkohdista, jotka eivät ole helposti havaittavissa esittelyn aikana. Hyvä esittely takaa sen, ettei vuokralaiselle koidu muuttopäivänä pettymystä ja tämä luo hyvän pohjan vuokrasuhteelle.

You may also like...