ARA energia-avustuslaskelmat omakotitaloille, rivitaloille ja kerrostaloille

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta riittävästi parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Tämä voi tarkoittaa esim. öljylämmityksen päivittämistä lämpöpumppuun. Avustusta haettaessa tarvitaan energiatodistusten laatimiseen pätevöityneen asiantuntijan laskelmat, jotka osoittavat korjaushankkeen vaikutuksen energiatehokkuuteen. Saat minulta nämä laskelmat Tampereen ja Pirkanmaan alueella. Ne sisältävät 1) laskelmat rakentamisvuoden E-luvusta, 2) laskelman korjausten vaikutuksesta E-lukuun sekä 3) korjausten jälkeisen energiatodistuksen. Tarjoan energia-avustuslaskelmia niin yksityisille asiakkaille kuin taloyhtiöille. Soita 040 706 9668, lähetä sähköpostia osoitteeseen toimisto(at)erkkakulmala.info tai täytä tarjouspyyntö lomake, niin annan tarjouksen.

Avustuslaskelma-pakettia hinnat alkaen

RakennusHinta alkaen (sis. alv.)
Omakotitalo700 €
Rivitalo950 €
Kerrostalo1150 €

Hinnat sisältävät alkukartoituksen, avustuslaskelmat, remontin jälkeisen tarkastuksen ja energiatodistuksen. Kohteen pidempi etäisyys Tampereen keskustaan tai rakennuksen suurempi/monimutkaisempi rakenne voivat nostaa hintaa. Toisaalta kustannusta rakennusta kohden laskee, jos samassa sijainnissa on useampia kohteita. Pyydä siis tarjousta.

Energia-avustus -laskelmien kulku

  1. Asiakas selvittää, mitä remontteja rakennukseen on tehty valmistumisen jälkeen.
  2. Asiakas päättää, mitä remontteja hän tekee, valitsee siihen laitteet ja hankkii laitteiden tekniset tiedot.
  3. Tulen paikan päälle kartoittamaan lähtötiedot (lakisääteinen).
  4. Teen ARA:n vaatimat laskelmat avustus-hakemukseen ja toimitan ne sähköisesti sekä allekirjoitettuna asiakkaalle.
  5. Asiakkaalle lähetetään laskun ensimmäinen osa.
  6. Asiakas toteuttaa remontit.
  7. Tulen paikan päälle tarkastamaan remontin (lakisääteinen) ja teen rakennuksesta energiatodistuksen.
  8. Asiakkaalle lähetetään energiatodistus sekä laskun toinen osa.
  9. Asiakas toimittaa ARA:lle todistuksen ja hakee avustuksen maksua.

Milloin saan energia-avustusta?

Tätä kysytään minulta usein. Kuluttajalle tilanne voi olla haastava, koska ilman asiantuntijalle maksamista on vaikea saada käsitystä siitä, haluaako avustusta edes hakea.

Ennen laskentaa ja rakennukseen tutustumista vastausta on vaikea antaa. Osviittaa saa tutustumalla energia-avustuksen laskentaohjeen esimerkkitapauksiin. Käytännössä talon laskennallisen ja painotetun (öljy 1,0, sähkö 1,2, uusiutuvat 0,5) ostoenergiankulutuksen pitäisi olla remontin jälkeen 44 % pienempi. Eli jos talo ennen kulutti 100 kWh/lämmitetty neliö, remontin jälkeen sen pitäisi kuluttaa 56 kWh. Lisätietoa saa henkilöasiakkaiden energia-avustuksen ohjeistuksesta ja rivitalo sekä kerrostalo -kohteissa Aran taloyhtiöille suunnatusta artikkelista. Voit lukea lisäksi energia-avustusohjeen taloyhtiöille.

CASE: Maalämpö ei riittänyt energia-avustuksen saamiseksi

Lähes kaikki asiakkaideni lämpöpumppu-remontit ovat täyttäneet avustuskelpoisuuden. Kuitenkin yksi asiakkaistani pyysi minulta laskelmia energia-avustukseen liittyen. Hän oli vaihtamassa öljylämmitystä maalämpöön. 50-luvun rintamamiestaloon oli asennettu alkuperäisten pönttöuunien tilalle öljylämmitys 70-luvulla. Koska 2020 vuoden energia-avustuksessa remonttia verrataan rakennuksen alkuperäiseen tilanteeseen, maalämmön energiatehokkuutta verrattiin tässä tilanteessa puulämmitykseen, vaikka se korvaisi öljylämmityksen. Näin ollen 20 000 euron investointi maalämpöön ei riittänyt avustuksen saamiseksi. Onneksi 2020 syyskuusta lähtien avautuu uusi avustus, jossa tällaista ongelmaa ei ole. Lue tästä lisää täältä >> https://www.ely-keskus.fi/web/ely/avustus-oljylammityksesta-luopumiseksi