Vastuullisuuskumppani eli accountability partner

Tämän artikkelin lukeminen vie 3 – 10 minuuttia.

Kuuntelin motivaatio-puhetta, jossa kannustettiin hankkimaan itselle accountability partner, mutta en nopealla netin penkomisella löytänyt, mitä sanaa suomen kielessä käytetään. Siksi loin oman termin vastuullisuuskumppani, jota käytän, kunnes löydän tai keksin jotain parempaa. Aloin tänään 14.8.2022 etsimään itselleni vastuullisuuskumppania somen ja LinkedInin kautta. Tässä LinkedIn-postaukseni. Jos koet kutsua vastuullisuuskumppanikseni tämän artikkelin lukemisen jälkeen, ota yhteyttä.

Vastuullisuuskumppanin hankkiminen kuulostaa järkevältä. Haluan kehittyä elämässä, mutta ilman yhteisön tai muiden ihmisten tukea en koe saavuttavani täyttä potentiaaliani. Yhteisöpedagogi-opintojani suorittaessa minulla oli vaikea aloittaa kirjallisten tehtävien tekemistä, kun tein niitä koronapandemian aikaan yksin kotona. Sitten päätin kokeilla seuraavaa – annoin puolisolleni 200 € ja sanoin, että ellei minulla ole huomiseen klo 12.00 mennessä kahta sivua tekstiä valmiina, voit pitää tuon rahan. Opiskelijabudjetissani 200 € oli niin huomattava summa, että se toimi hyvänä motivaattorina ja sain melko helposti kirjoittamisen käyntiin. Sovimme vain tekstin määrästä emmekä laadusta, joten aloitin kirjoittamaan vaan jotain. Tässä olikin ratkaisun ydin – paine poisti liiallisen kritiikin ja sanoin prosessin liikkeelle, mikä on minulle yleensä vaikeinta.

Vastuullisuuskumppani on toisenlainen ratkaisu tähän samaan ongelmaan. Siinä kaksi ihmistä tai miksei ryhmäkin jakaa toisilleen tavoitteistaan ja seuraa toistensa tavoitteiden toteutumista. Tämä luo ulkoista motivaatiota tavoitteiden saavuttamiseen ja toimii varavirtana siihen asti, että liikkeelle pääsyn jälkeen sisäinen motivaatio riittää tavoitteiden saavuttamiseksi.

Medium.comissa julkaistussa artikkelissa mainitaan kriteeriä hyvälle vastuullisuuskumppanille:

1. Sitoutuminen

Vastuullisuuskumppanisi sitoutuu kuuntelemaan sinun tavoitteitasi ja koko prosessiasi. He kuuntelevat, mitä sinä haluat saavuttaa ja huolehtivat tarkistavansa edistymisesi, kun tavoitteen määräpäivä lähestyy.
Kumppani myös kertoo omista tavoitteistaan ja sitoutuu niiden saavuttamiseen, koska kumppanien motivaatiot vaikuttavat toisiinsa.

2. Kannustus

Vastuulliskumppani kannustaa sinua tekemään töitä tavoitteitesi eteen ja osaa iloita, kun saavutat niitä. Hän antaa sinulle tunnustusta tekemästäsi työstä ja pienten välietappien saavuttamisesta.

3. Jämäkkyys

Vastuullisuuskumppani uskaltaa haastaa sinua, kun keksit tekosyitä luovuttamisen oikeutukseen. Hän tukee sinua jämäkästi siinä, että otat vastuun omasta elämästäsi ja unelmistasi.

4. Arvot

Tämä neljäs kohta on minun oma lisäys, mutta uskon sen olevan välttämätön. Haluan ainakin itse vastuullisuuskumppanin, jonka arvomaailma on lähellä omaani. En halua tsempata ketään saavuttamaan arvojeni vastaisia tavoitteita ja voisin kuvitella, että muillakin olisi vaikea kannustaa minua samassa tilanteessa.

Mitä olit mieltä tästä artikkelista? Jäikö jotain sanomatta ja epäselväksi? Arvostan palautetta ja pidän sitä arvokkaana resurssina, joten ethän epäröi ottaa yhteyttä.

You may also like...