Halpa arina kaakeliuuniin

“Eli mitä nopeammin palopellit saa palamisen loputtua kiinni sitä enemmän lämpöä saadaan talteen.”
“On ollut opettavaista huomata, että hään muodostumista on hankala ennustaa.”

Asuntoni lämmittäminen puilla on ollut minulle tärkeä osa arkeani tänä talvena. En ole aikaisemmin viettänyt aikaa päivittäin tulen äärellä kaupungissa. Olen parantumaton kehittäjä. Haluan optimoida elämääni. Minimoida kulutukseni. En halua tuhlata polttopuita. Kaakeliuunissani ei ole arinaa. Ymmärrykseni mukaan ei niissä taida yleensä olla.

“Arina on tulisijan osa, joka erottaa toisistaan tulipesän ja tuhkalaatikon. Aukot arinassa päästävät polttoaineesta syntyvän tuhkan putoamaan tuhkalaatikkoon, ja ilman virtaamaan tuhkaluukun aukoista tulipesään.” Wikipedia

Arinan puuttuminen aiheuttaa sen, että tulipesän pohjalle jää kekäleitä, joiden päälle kerrostuu tuhkaa. Kekäleet ovat kasassa eikä ilma kulje niiden läpi. Näin palaminen on hidasta ja häkää voi muodostua helposti. Ongelma tiivistyy siihen, että palopeltejä ei voi sulkea moneen tuntiin tulen sammumisesta. Tästä johtuen lämmitetyn kivimassan läpi virtaa jatkuvasti kylmää huoneilmaa ja näin takka jäähtyy nopeasti.
Eli mitä nopeammin palopellit saa palamisen loputtua kiinni sitä enemmän lämpöä saadaan talteen. Halusin parantaa tilannetta ja tiesin arinan parantavan takan hyötysuhdetta. Mittatilaustyönä tehty arina maksoi noin 100 € enkä vuokralaisena tuollaista summa halunnut maksaa saati raaskinut pyytää ihanaa vuokraemäntääni sijoittamaan sellaiseen. En löytänyt markkinoilta sopivan hintaista valmista ratkaisua. Ehkä olen parempi keksijä kuin etsijä, kun sain ideakseni valmistaa tällaisen:

Hinta osille tuli noin 15 euroa. Koko ei ole täydellinen ja onneksi sen ei tarvitsekaan olla. Kokosin tämän ensi kerran Motonetin lattialla istuen. Sain samasta paikasta arinat sekä mutterit, korialuslaatat ja pultit. Kiinnikkeet olivat myynnissä kilohinnalla, joten pääsin koittamaan eri kiinnistysvaihtoehtoja. Päädyin kuvanmukaiseen ratkaisuun. Pultteja on yhteensä 7: neljä pitkää ja kolme lyhyttä. Pidemmät pultit toimivat myös jalkoina. [PÄIVITYS1: Jos käytät pidempiä pultteja, saat niistä myös seinärimat. PÄITITYS2: Arinan keskellä kannattaa laittaa viides tukijalka, koska arina painui ensimmäisen käyttökauden aikana keskeltä kasaan.] Lyhyet ovat keskellä pitämässä pakettia kasassa. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin neliönmallisiin korialuslaattoihin. Halusin maksimoidan puristuspinta-alan ja peittää ritilöiden välejä mahdollisimman vähän. Lopputulos näytti tällaiselta:
Arina

[PÄIVITYS: Jos pultit kääntää kanta alaspäin, saa niiden jalkaan lisää pinta-alaa ja näin säästää takan pohjaa kolhuilta.] Epäilin ratkaisun toimivuutta ja se on tärkeä osa keksimistä. Pelkäsin, että valurauta ja ruostumaton teräs laajenisivat eri tavalla lämpötilan noustessa. Epäilin myös, miten pultit kestävät korkeaa lämpötilaa. Tässä kuvia arinasta noin kolmen viikon käytön jälkeen.
P1060369 P1060368

Hyvältä näyttää. Arina on toiminut tähän asti todella hyvin. Palopellit on saanut sulkea nopeasti ja tämän johdosta lämmitysteho on tuntunut kasvavan huomattavasti. Tämä on aina ilo huomata. Häkävaroitin on osoittautunut arvokkaaksi työkaluksi. Se on piippaillut aina välillä, kun olen laittanut pellit kiinni liian nopeasti. On ollut opettavaista huomata, että hään muodostumista on hankala ennustaa. Olen laittanut kolme kertaa pellit kiinni heti sinisen liekin hävittyä hiilloksesta. Näin kämppä lämpiää ihan trooppisiin lukemiin. Ensimmäisellä kerralla häkää ei häkävaroittimen mukaan muodostunut. Huonelämpötilan ollessa normaalista +14-18 astetta se nousi tuona iltana +27 asteeseen. Toisena ja kolmantena kertana häkää kuitenkin muodostui. Olen puhdistanut palopesästä tuhkat, mutta tämä ei ole auttanut tilanteeseen.
P1060320
Suosittelen kaikille lämpimästi arinan asentamista takkaan, jos sellaista ei ole.

You may also like...